Алергиите към ядките и други храни се проявяват още в ранна детска възраст. Сред изследвани деца родени между 1988 и 2005 е установено, че изявата на алергията е налице още на около 14 месечна възраст при родените след 2000г, а сред тези, родени по-рано - между 22 и 24 месеца.

Според псециалисти, разумно е на деца, предразположени към алергични прояви, продукти, съдържаи ядки да се дават на по-късен е тап в живота - тогава когато евентуална реакция би била овладяна много по-лесно. Обикновено реакцията настъпва кратко време след консумация на продукта - с появата на обрив или отоци, при по-тежки случаи затруднения в дишането или повръщане.

Усилията на лекарите са насочени към разгадаването причините, поради които честотата на хранителните алергии се увеличава и съответно какви мерки са необходими за ограничаването им.